Ξενοδοχειακό κατάλυμα στον Τυρό πρωτοστατεί στον Υπεύθυνο Τουρισμό

Πηγή: www.leonidion.gr

Το ZEN MINIMAL LUXURY HOUSING («ZEN») είναι ένα βραβευμένο κατάλυμα (BigSEE Interior Design & Tourism Awards 2019) που βρίσκεται στην παράκτια περιοχή του Τυρού, στη μυθική Αρκαδία. Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στην αναγνώριση των προσπάθειών της στον βιώσιμο σχεδιασμό και λειτουργία του καταλύματος, η ιδιοκτήτρια του «ZEN» ξεκίνησε τη συνεργασία της με την EarthCheck το 2019 και πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως μέλος της EarthCheck Evaluate.

Το EarthCheck Evaluate αξιολογεί τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός φορέα. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs), για την αναφορά των επιδόσεων διαχείρισης που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρησης ρίσκων περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της διαχείρισης ποιότητας έργου.

Το «ZEN» αναπτύχθηκε από την τοπική επιχειρηματία Ξένια Μαστοράκη, ιδρύτρια της LandmArch, ενός δημιουργικού γραφείου που επικεντρώνεται στην αρχιτεκτονική τοπίου, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική, με έδρα την Αθήνα και τη Στοκχόλμη. Σύμφωνα με την ίδια «Ο στόχος μας ήταν ξεκάθαρος από την αρχή. Θέλαμε να σχεδιάσουμε ένα βιώσιμο και κοινωνικά συνεκτικό έργο. Πάντα πίστευα στη σημασία της κοινωνικής βιωσιμότητας ως μέσου κοινωνικής αλληλεπίδρασης, προστασίας του περιβάλλοντος και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας, της προσβασιμότητας, και της κυκλικής οικονομίας χωρίς αποκλεισμούς".

«Η Ελλάδα είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως ένας καινοτόμος, καθαρός, «πράσινος»  προορισμός, ο οποίος ταιριάζει απόλυτα με τη θετική και προληπτική προσέγγιση της EarthCheck για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό που επιτύχαμε την αναγνώριση EarthCheck Evaluate, σε μια εποχή που η βιωσιμότητα είναι μια τόσο επίκαιρη συζήτηση. Είμαστε υπερήφανοι που πρωτοστατούμε στην ευρύτερη περιοχή της Κυνουρίας, όσον αφορά στην αειφορία, και συμβάλλουμε ενεργά στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και βιωσιμότητα, όχι μόνο των φιλοξενούμενών μας, αλλά και της ευρύτερης κοινότητας», συνέχισε η κα Μαστοράκη.

Όταν οι εκάστοτε φορείς, όπως το ZEN MINIMAL LUXURY HOUSING, διαχειρίζονται και βελτιώνουν τη συμπεριφορά τους σε τομείς όπως οι περιβαλλοντικές εκπομπές, η ενεργειακή απόδοση και η διαχείριση αποβλήτων, είναι τότε σε θέση να εξοικονομήσουν κέρδη, να υποστηρίξουν τις τοπικές οικονομίες, να διατηρήσουν τους φυσικούς πόρους και τέλος την πολιτιστική κληρονομιά. Έτσι συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο της τοπικής κοινότητας όσο και των επισκεπτών.

«Είναι σημαντικό ο τουρισμός και τα ταξίδια να χτίζονται και να λειτουργούν βάσει πιο βιώσιμων πρακτικών. Το να ασχολείσαι με τον αειφόρο τουρισμό έχει να κάνει με πολλά περισσότερα από το αποκαλέισαι «πράσινος», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος Stewart Moore και ιδρυτής της EarthCheck. «Σήμερα έχουμε τεράστιες ευκαιρίες για μετάβαση προς μια νέα οικονομία, χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ενός ανταποδοτικού μοντέλου τουρισμού. Δουλεύοντας με την EarthCheck, το «ZEN» επιβεβαίωσε τη φιλοδοξία του να γίνει πραγματικός πρωτοπόρος στον Υπεύθυνο Τουρισμό και μια πραγματική πηγή έμπνευσης για την ελληνική τουριστική κοινότητα», κατέληξε.

Share